Home | Blogs | fano's blog
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/fano/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/fano/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/fano/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/fano/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/fano/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.

Miért piros a Mikulás ruhája?

Miért piros a Mikulás ruhája?

Tudtad, hogy a Mikulás soha nem járt Lappföldön?

Mikulás legendájának eredetét sajnos mind a mai napig homály fedi. Egyes történészek  zerint Nicolas (Szent Miklós, Mikulás) Krisztus után 245-ben – gazdag család  gyerekeként – látta meg a napvilágot. És nem, nem az Északi-sarkon, de még csak nem is Lappföldön! Kis-Ázsiában, Patarában született, a mai Törökország területén. Igen korán, kisgyermekként árva lett és hatalmas vagyon örököse. Ám ahelyett, hogy gondtalanul élt volna az örökölt vagyonból, nagybátyjához költözött a patarai kolostorba, majd a papi hivatást választva az életét az emberiségnek és a gyermekeknek szentelte. Egy zarándokútról hazafelé tartva betért imádkozni Anatólia fővárosába, Myra városába, ahol legendás körülmények között püspökké választották.

Egyszerű emberként élt a nép között, örökölt vagyonát szétosztogatta megsegítésükre. Minden este órákig sétált a városka utcáin, beszélgetett az emberekkel, figyelt a gondjaikra. Így történt a legendáját alkotó eset is, miszerint megóvott három nincstelen nővért attól, hogy prostitúcióra kényszerüljenek. Utolsó három zacskó aranyát a nővérek kéménynél száradó zoknijába dugta. Innen származik az a mai szokás, hogy cipőbe vagy zokniba tesszük az Mikulás-ajándékokat.

Több csoport is a maga védőszentjének tartotta. Többek között ő volt a tengerészek, gyerekek, a szegények, pékek, lányok (és menyasszonyok), prostituáltak, tudósok, íjászok, rablók, kádárok, sörfőzők és utazók védőszentje.

A XIX. század elején a hollandok terjesztették el Amerikában a Miklós napi ajándékozás szokását. A történelem folyamán sok más hatásból és összetevőből alakult ki a Santa Claus (Mikulás angolul) ma ismert formája, képe. A XIX. századi Mikulás színe még nem feltétlenül piros volt. Sok színben (kék, lila, bíbor, piros, sárga, zöld, barna) ábrázolták őt. 1931-ben a The Coca Cola Company megbízásából Haddon Sundblom, amerikai grafikus piros ruhában, dundin, ősz szakállal és joviális arccal ábrázolta. Mivel a Coca-Cola színe a piros (Pantone 032) volt, így a Mikulást is ebbe a színbe öltöztették, és mivel a kampányokat évről-évre ismételték, szép lassan beivódott a köztudatba, hogy a Mikulás piros. Ma már meglepődve nézzük az 1931 előtt készült képeslapok pirostól eltérő Mikulás ábrázolását.

 

Fanó Sándor